İş dünyasının liderleri iklim değişikliği ile mücadeleyi başlattı

29 Nis 2011 İlgili Dosya

TÜSİAD ile Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye tarafından iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla kurulan ‘İklim Platformu – İklim Değişikliği Liderler Grubu’ çalışmalarına başlıyor. İklim Platformu ilk olarak 5 Mayıs 2011 tarihinde düşük karbonlu ekonominin finansmanı konusunu ele alacak.

TÜSİAD ile Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye tarafından iklim değişikliğiyle mücadelede ve Türkiye’de düşük karbon ekonomisine geçiş yolunda, iş dünyasına destek sağlamak amacıyla kurulan ‘İklim Platformu – İklim Değişikliği Liderler Grubu’ iş dünyasının önde gelen liderleriyle birlikte çalışmalarına başladı.

İklim Platformu – İklim Değişikliği Liderler Grubu, 2012 sonrasında yürürlüğe girmesi beklenen yeni uluslararası iklim anlaşması sürecine paralel olarak, Türkiye’de yeni bir ekonomi modelinin şekillenmesinde, başta kamu olmak üzere tüm paydaşlarla işbirliği ortamının geliştirilmesi ve yasal düzenlemeler ve gönüllü girişimlerin hayata geçirilmesi yönünde katkı vermeyi hedefliyor. Bu bağlamda, özellikle enerji tasarrufu, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve düşük karbon teknolojilerinin yaygın kullanımı, çevre dostu ürün arzı ve sürdürülebilir işletme anlayışının gelişimini destekleyecek yenilikçi politikaların oluşturulması, Platform’un öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

İklim Platformu – İklim Değişikliği Liderler Grubu üyeleri, koordinasyonunu Galler Prensi HRH Charles’ın yürüttüğü ve sekreteryasını Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı dünyanın en büyük şirketlerinden yöneticilerin yer aldığı “Uluslararası İklim Değişikliği İş Dünyası Liderler Grubu”nun resmi üyesi konumundadır. Platform, 2012 yılı sonrası düşük karbonlu kalkınma modelinin temel alınacağı ve ekonomik parametrelerin yeniden şekilleneceği yeni bir iklim değişikliği anlaşmasının eşiğinde küresel çalışmalara katkı sağlayacak.

“İklim Platformu” çalışmaları kapsamındaki ilk konferansını, 5 Mayıs 2011 Perşembe günü düşük karbonlu büyümenin finansmanı konusunu ele alacak. İstanbul Hyatt Regency Oteli’nde düzenlenecek “Düşük Karbonlu Büyümenin Finansmanı Türkiye için Seçenekler” başlıklı konferansın açılış konuşmaları TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye ve Karadeniz Bölgesi Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp tarafından gerçekleştirilecek.

Konferansa Earth Capital Partners Kurucu Ortağı / UNEP Finans Girişimi (UNEP Finance Initiative) Başkanı / ABN AMRO Bankası Global Proje Finansmanı Bölümü Eski Başkanı Richard Burrett, E3G CEO’su Nick Mabey, Climate Bonds Initiative CEO’su Sean Kidney konuşmacı olarak katılacak.

Düşük karbon merkezli yeni bir küresel ekonomi modelinin şekillendiği günümüzde, Türkiye uluslararası iklim değişikliği rejimindeki belirsiz durumu sebebiyle uluslararası finansal mekanizmalardan ve karbon piyasalarından (gönüllü piyasalar hariç) maalesef yaralanamıyor.  Bu nedenle, Türkiye için düşük karbonlu büyümenin finansmanında bankacılık ve finans sektörünün rolü hayati önem arz ediyor.  Bugün, Türkiye’nin beklenen değişime hızlı bir şekilde uyum sağlayarak küresel piyasalarda rekabet gücünü artırarak koruması için sürdürülebilir, yenilikçi, etkin mali ve finansal araçların hayata geçirilmesi gerekiyor.

“Düşük Karbonlu Büyümenin Finansmanı Türkiye için Seçenekler” Konferansı

Tarih:  5 Mayıs 2011, Perşembe
Saat:  09:00-14:15
Yer: Hyatt Regency, İstanbul

İklim Değişikliği Liderler Grubu üyeleri arasında (firma adı alfabetik sırasıyla);

Akbank Kıdemli Başkan Yardımcısı Cenk Göksan,
Arçelik CEO’su Levent Çakıroğlu
Bilim İlaç CEO’su Dr. Erhan Baş,
BSH İcra Kurulu Üyesi Ronald Grünberg
Coca-Cola İçecek Türkiye Ülke Başkanı Burak Başarır
General Electric Türkiye CEO’su Kürşat Özkan
Koç Holding CEO’su Turgay Durak,
Siemens Türkiye CEO’su Hüseyin Geliş
Tesco-Kipa CEO’su Paul Ritchie
The Marmara Otelleri CEO’su Hüseyin Öztürk
Tofaş-Fiat CEO’su Ali Pandır
TNT Express CEO’su Turgut Yıldız,
Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt
Unilever Türkiye CEO’su İzzet Karaca
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Üyesi Hasan Süel
Zorlu Enerji Grubu CEO’su Murat Sungur Bursa yer alıyor.