TÜSİAD “Startuplar ve Teknoloji Firmaları için Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesinin Cazibe Merkezi Olarak Türkiye” raporu kamuoyuna sunuldu

03 Tem 2024 İlgili Dosya

TÜSİAD “Startuplar ve Teknoloji Firmaları için Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesinin Cazibe Merkezi Olarak Türkiye/Türkiye: A Leading Hub for Startups and Tech Companies in EMEA” başlıklı raporun tanıtım toplantısı 2 Temmuz tarihinde TÜSİAD Merkez Binası’nda gerçekleşti.

Türkiye girişimcilik ekosisteminin sahip olduğu potansiyeli desteklemek, uluslararası yatırımcıların ve girişimcilerin ilgisini artırmak amacıyla hazırlanan raporda Türkiye girişimcilik ve teknoloji ekosisteminin öne çıkan özellikleri vurgulanıyor.

Startuplar ve Teknoloji Firmaları için Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesinin Cazibe Merkezi Olarak Türkiye/ Türkiye: A Leading Hub for Startups and Tech Companies in EMEA” başlıklı raporun tanıtım toplantısının açılış konuşmalarını TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masası Başkanı Dr. İzel Levi Coşkun, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu konuşmasında “İhracattaki payımızı ve dünyadan aldığımız uluslararası doğrudan yatırımları yüzde 1,5'a çıkartmak en büyük hedefimiz. Özellikle girişimcilik ve teknoloji girişimciliği bu bağlamda çok daha kritik bir rol oynuyor. Son dönemde yapılan çalışmalarla kamudaki bütün aktörler, özel sektör paydaşları, ekosistemdeki tüm paydaşlar çok özverili bir çalışma gerçekleştirerek bu bahsettiğimiz başarıların hepsine aslında ulaşmış oldu.” dedi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye, girişimcilik alanında önemli adımlar attı; 2020 yılından bu yana 1 milyar dolarlık ve 10 milyar dolarlık değerlemeye ulaşarak “unicorn” ve “decacorn” unvanını alan girişimler çıkarttı. Bu olumlu gelişmeleri sürdürmek ve dünyada ses getiren daha fazla sayıda girişim çıkartmak için ekosistemimizi desteklemeliyiz.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masa Başkanı Dr. İzel Levi Coşkun ise konuşmasında, “Girişimcilerimiz farklı ekosistemlerle bağlarını güçlendirmesi, yeni pazarları tanımaları, yatırımcılarla iletişimlerini güçlendirmeleri için desteklemeye devam etmeli ve tüm bu çalışmaları sürdürülebilirlik bakış açısı ile ele almalıyız.

Rapor sunumu TÜSİAD Girişimcilik Ekosistemi Çalışma Grubu Eş Başkanı Barış Özistek ile raporu kaleme alan Maven Insights Şirket Ortağı Berç Çubukciyan ve Maven Insights Kıdemli Direktörü Deniz Kayahan tarafından gerçekleştirildi.

Rapordan yansımalar:

• Türkiye girişimcilik ekosistemi, keşfedilmeyi bekleyen eşsiz fırsatlarıyla küresel girişimciler ve yatırımcılar için cazip bir ortam sunuyor. Rapor 89 veri noktasının ayrıntılı analizi ile Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine ilişkin kapsamlı bir bakış açısı ortaya koyuyor.
  • Rapor, genç ve eğitimli nüfusu, güçlü iş gücü ve geniş iç pazarıyla Türkiye’nin yıllar içinde yeni girişimler ve teknoloji şirketleri için lider bir merkez haline geldiğinin altını çiziyor.
  • 3.000’den fazla startup, çok sayıda unicorn, VC ve CVC gibi fon sağlayıcı ve kitlesel fonlama platformunun varlığıyla ekosistem, girişimcilik ruhunu benimseyen tüm paydaşlara kapılarını açıyor.

Etkinlik, TÜSİAD Girişimcilik Ekosistemi Eş Başkanı Kerem Turunç’un moderasyonunda gerçekleşen “Küreselin Yükselen Oyuncusu: Türkiye Girişimcilik Ekosisteminde Gelecek Öngörüleri” başlıklı panel ile sona erdi. Ekosisteme dair değerlendirmelerin paylaşıldığı panelin konuşmacıları Fark Labs Kurucusu ve Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter, İş Bankası Yeni Nesil Girişimcilik Grup Başkanı Barış Karakullukçu, Eczacıbaşı Momentum Yatırım Müdürü Berktuğ İncekaş ve Esas Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü, GEN Türkiye Kurucular Kurulu Üyesi Berrak Kutsoy oldu.

TÜSİAD tarafından yayımlanan raporun tanıtım ve yaygınlaştırma destekçileri ise Boğaziçi Ventures, Esas Holding, TURUNÇ ve Türkiye İş Bankası oldu.

Rapora erişmek için: www.entrepreneurshipturkiye.com