Simone Kaslowski AB Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile yapılan istişare video konferansına katıldı

19 Haz 2020

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope ve üye iş dünyası temsil kuruluşlarının Başkanları ile AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans arasında istişare video konferansına katıldı.

Toplantıda Covid-19 krizi toparlanma sürecinde Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat ve sürdürülebilir büyüme modeli hedefleri kapsamlı olarak ele alındı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin Dijital Tek Pazar ve Yeşil Mutabakat boyutlarını içerecek şekilde güncellenmesi gerekliliğini gündeme getirdi. Sınırlarda karbon düzenlemesi ve dijital vergi konusunda AB-Türkiye diyaloğuna vurgu yapan Kaslowski, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasında genişleme politikasının önemine de dikkat çekti.

Toplantıda ekonomik iyileşme ve yeni sürdürülebilir kalkınma modeline eş zamanlı geçişin sürdürülebilir büyüme için anahtar olduğu değerlendirildi. Yeşil ve dijital dönüşüm, yanı sıra endüstriyel ekosistemlerin güçlendirilmesi için yatırımların artırılması ve doğru projelerde değerlendirilmesi gerekliliği ele alındı. AB 2030 iklim hedefleri, sınırlarda karbon düzenlemesi, yeşil teknolojiler, yenilenebilir enerji, yakın ekonomik ortaklarla ilişkiler toplantıda ele alınan başlıklar arasındaydı.

İş dünyası Avrupa Yeşil Mutabakat’ını Covid-19 krizi zorluklarına rağmen destekliyor. Özellikle 2030 iklim hedeflerinin artırılması konusunda uzun vadeli etkiler, yanı sıra üye ülkeler ve ekonomik ortaklarla ilişkiler üzerindeki etkiler dahil olmak üzere kapsamlı etki analizi gerçekleştirilmesi çağrısında bulunuyor.