TÜSİAD ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), IEA tarafından hazırlanan “World Energy Outlook 2011” raporunun Türkiye tanıtımını yaptı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yıllık olarak hazırlanan ve küresel enerji piyasalarının mevcut durumuna ve geleceğine yönelik analizler içeren World Energy Outlook 2011 raporu 9 Kasım 2011 tarihinde uluslararası kamuoyu ile paylaşılmıştır. World Energy Outlook 2011 raporu küresel enerji piyasalarının bugününe ve gelecek 25 yılına ilişkin en son verileri, politika gelişmelerini ve bir önceki yıldan bu yana elde edilen tecrübelerle güçlendirilen analizleri içermektedir. Farklı senaryolara, ülkelere, sektörlere ve yakıt türlerine göre en son enerji arz ve talep projeksiyonlarına da yer veren rapor, önümüzdeki çeyrek yüzyılda enerji sisteminin nasıl dönüşebileceğine dair önemli analizler sunmakta ve enerji sektörünü takip eden herkes için başucu kitabı niteliği taşımaktadır.

 
Rapor OECD üyesi ülkelerde tanıtılmaktadır. Raporun Türkiye tanıtımı TÜSİAD ve Uluslararası Enerji Ajansı tarafından, 1 Aralık 2011 tarihinde Sabancı Center’da düzenlenen bir toplantı ile gerçekleştirildi. 
 
Açılış konuşmalarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner’in gerçekleştirdiği toplantıda, Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Dr. Fatih Birol “World Energy Outlook 2011” raporunun ana başlıklarını kamuoyuna sundu. 
 
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner konuşmasında, enerjide arz güvenliğinin sağlanması ve küresel iklim değişikliği ile mücadele zorunluluğunun tüm ülkeler için ''son derece hassas'' seçimlerin yapılmasını gerektirdiğini kaydetti. Uluslararası Enerji Ajansı projeksiyonlarının, gelecek 25 yıl içerisinde dünya enerji tüketiminin yüzde 60'ın üzerinde artacağını öngördüğüne değinen Boyner, aynı uluslararası tahminlerin 2020 yılına kadar Türkiye'nin enerji tüketiminin gelişen ekonomisi ile dünya ortalamasının üzerinde artacağına işaret ettiğini hatırlattı. Boyner, başta sanayi olmak üzere sektörlerin rekabet gücünü artırabilmek için, kaliteli enerjinin uygun fiyattan temin edilebilmesi ve verimli kullanılabilmesi gerektiğini, ''sürdürülebilirlik'' çerçevesi içerisinde ekonominin daha az ''karbon yoğun'' olarak büyümesini temin etmek ve çevrenin korunmasına azami dikkat göstermek gerektiğini söyledi. 
 
Toplantıda ayrıca “Enerji Piyasalarının Serbestleştirilmesi” başlıklı bir panel düzenlenendi. Panelin oturum başkanlığını TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanı Ali Kibar gerçekleştirdi. TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Selahattin Hakman, Shell Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert, Turcas Petrolcülük A.Ş. CEO-Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin panele konuşmacı olarak katıldı. 
 
Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan World Energy Outlook 2011 Raporu Hakkında
Uluslararası Enerji Ajansı IEA’nın yayını “World Energy Outlook”un 2011 baskısı, farklı senaryolara, ülkelere, sektörlere ve yakıt türlerine göre en son enerji arz ve talep projeksiyonlarını içeriyor. 
Raporda  ayrıca enerji sektörüne ilişkin şu başlıklar ele alınıyor:
 
• Rusya’nın enerji geleceği ve küresel pazarlar açısından sonuçları
• Emisyonların sınırlandırıldığı bir dünyada kömürün ekonomik büyümeyi desteklemedeki rolü
• Ortadoğu ve Afrika’da petrol ve doğalgaz sektörü yatırımlarında muhtemel bir gecikmenin sonuçları
• Yüksek karbona dayalı altyapıya bağımlılığın, küresel ısınmayı 2°C’nin altında tutma hedefini daha zor ve pahalı kılması
• Fosil yakıt sübvansiyonlarıyla yenilenebilir enerji desteklerinin boyutu ve bu desteklerin enerji, ekonomi ve çevre eğilimleri üzerine etkileri 
• Nükleer enerji kullanımında hızlı bir azalmanın enerji sektörü üzerinde küresel düzeyde etkilerinin neler olabileceğini inceleyen “Düşük Nükleer Enerji Senaryosu”   
• Dünyadaki milyarlarca yoksul insana, ihtiyaç duydukları modern enerjiyi sağlamak için gerekli yatırım türü ve ölçeği
 
 
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Hakkında
TÜSİAD Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Enerji Çalışma Grubu, Türkiye’nin enerji ihtiyacı ve enerji kaynaklarına dair doğru ve güvenilir bilgiyi derlemek, bu alanda küresel gelişmeleri izlemek, derlenen bilgiye dayanarak Türkiye’nin geliştirmesi ve uygulaması gereken kısa, orta ve uzun dönem enerji politika ve stratejilerini tespit etmek amacıyla çalışmalar gerçekleştirmektedir. 
Bu kategoriden diğerleri: