TÜSİAD: “Siyasi partiler arasında uzlaşmaya varmayı amaçlayan daha güçlü ve yapıcı bir diyaloğa ihtiyaç duyulmaktadır.”

29 Kas 2012 İlgili Dosya

TÜSİAD Parlamento İşleri Komisyonu, başta siyasi reformlar olmak üzere gündemdeki konularda görüş alış verişinde bulunmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ziyaret etmekte ve ilgili ihtisas komisyonları ile siyasi parti grup başkanvekilleri ile düzenli görüşmeler yapmaktadır.

Komisyon bu kapsamda dün (28 Kasım 2012 tarihinde) gerçekleştirdiği Ankara ziyareti dahilinde, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen BAĞIŞ, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı E. Büyükelçi Volkan BOZKIR, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Mustafa ELİTAŞ, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Muharrem İNCE, Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Oktay VURAL ve Barış ve Demokrasi Partisi Grup Başkanvekili İdris BALUKEN ile görüşmüştür.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Parlamento İşleri Komisyonu Başkanı Haluk DİNÇER başkanlığındaki heyet,  muhatapları ile yaptığı görüşmelerde ağırlıklı olarak TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun sürmekte olan çalışmaları bağlamında yeni anayasa yapım süreci hakkında görüş alışverişinde bulunmuştur. TBMM’de grubu bulunan dört siyasi partinin de sürecin uzlaşmayla tamamlanması için tüm yolların deneneceği yönündeki söylemleri memnuniyetle karşılanmıştır.

Bununla birlikte, demokratikleşme bağlamında yeni anayasa, hükümet sistemleri ve Kürt sorunu gibi konularda partiler arasında uzlaşmaya varmayı amaçlayan, daha güçlü ve yapıcı bir diyaloğa ihtiyaç duyulduğu görülmüştür.

Görüşmelerde ayrıca, geçtiğimiz ay yayımlanan 2012 yılı İlerleme Raporu ve AB üyelik süreci ile gündemdeki diğer iç ve dış politika konuları ele alınmıştır.