TÜRKİYE – AVRUPA GELECEK FORUMU

02 Haz 2015 İlgili Dosya

TÜSİAD, Mercator Stiftung ve Mercator Center for International Affairs tarafından düzenlenen “Türkiye-Avrupa Gelecek Forumu” genç liderlere yönelik bir eğitim programıdır. Foruma Türkiye, Almanya ve Avrupa’dan 25-38 yaş arasında 30 genç uzman katılıyor. Program aracılığıyla 7 Haziran tarihine kadar Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini ele alan toplantılar düzenlenecek.

TÜSİAD, Mercator Stiftung ve Mercator Center for International Affairs, 30 Mayıs-07 Haziran 2015 tarihleri arasında İstanbul ve Ankara’da “Turkey-Europe Future Forum / Türkiye-Avrupa Gelecek Forumu” adlı bir eğitim programı düzenliyor. Eğitim programına Türkiye, Almanya ve Avrupa’dan 25-38 yaş arasında 30 genç uzman katılıyor. Program aracılığıyla genç liderlerin Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini incelemesine olanak sağlayan bir platform yaratılması amaçlanıyor.

Programın eşbaşkanlığını Almanya Parlamentosu eski Dış İşleri Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz ve TÜSİAD Başkanı (2010 – 2013) ve Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner yürütüyor.

Forum’a destek veren AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Avrupa’nın gelecekte karşılaşacağı sorunların üstesinden gelebilmemiz için güçlü partnerlere ihtiyacımız var. Türkiye – Avrupa Gelecek Forumu güçlü bir dayanışma ve işbirliğine yönelik atılan etkili bir adımdır. Geleceğin kanaat önderlerine bu program aracılığıyla destek olmak benim için oldukça önemli”

“Türkiye Avrupa Gelecek Forumu” çerçevesinde 1 Haziran 2015 tarihinde düzenlenen ilk oturumun açılış konuşmasını TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Simone Kaslowski gerçekleştirdi. Toplantıda Hürriyet Daily News Köşe Yazarı Barçın Yinanç, EDAM Başkanı Dr. Sinan Ülgen ve İFO Center Direktör Yardımcısı Dr. Erdal Yalçın’ın sunumlarıyla Türkiye – Avrupa Birliği Gümrük Birliği’nin derinleştirilmesini konusu masaya yatırıldı.

Simone Kaslowski toplantıda yaptığı açıklamada, “TÜSİAD olarak, Mercator Vakfı ve Mercator Center for International Affairs ile birlikte “Türkiye Avrupa Gelecek Forumu”nun bir parçası olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ümit Boyner ve Ruprecht Polenz’in Forum’un eş başkanlığını yürütmeyi kabul etmesi ve AB Yüksel Temsilcisi Federica Mogherini’nin programa desteğini açıklaması bizim için önemli başarılar. Bu Forum’un Türkiye – AB ilişkilerinin güçlendirilmesi ile birlikte, Türkiye – AB arası fikir ve insan alışverişine ivme kazandıracağına inanıyoruz.” dedi.

Oturumun moderatörlüğünü ise European Council on Foreign Relations Wider Europe Programı Direktörü Vesella Tchernava üstlendi. Oturumda TÜSİAD eski Başkanı Ümit Boyner ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombati Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerini siyasi ve ekonomik boyutlarıyla ele aldı

“Türkiye Avrupa Gelecek Forum”u Türkiye – Avrupa Birliği’ndeki güncel gelişmelerin değerlendirildiği yuvarlak masa toplantıları, seminerler ve eğitimler ile 07 Haziran 2015 tarihine kadar devam edecek.