TEKNOLOJİ kullanıcısı şirketler ve teknoloji tedarikçileri güçlerini TÜSİAD SD² – Sanayi-Teknoloji Entegrasyon Programı’nda (STEP) birleştirdi

28 Eki 2020 İlgili Dosya

Üç yıldır devam eden ve sanayide dijital dönüşüm temalı ilk kapsamlı program olma niteliğine sahip olan TÜSİAD SD² (Sanayide Dijital Dönüşüm) Programı’nın, STEP (Sanayi-Teknoloji Entegrasyon Programı) etkinliği, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır’ın açılış konuşmasıyla 27 Ekim’de online olarak gerçekleştirildi.

Sektörlerinde lider 8 teknoloji kullanıcısı şirketle KOBİ ölçeğindeki teknoloji tedarikçilerinin bir araya geldiği STEP etkinliğinde eşleşen şirketler birlikte çalışarak ortak çözüm dosyaları hazırlayacaklar. Programda oluşacak başarı hikayeleri ise 2021 yılının başında yapılacak “Sanayide Dijital Dönüşüm Başarı Hikayeleri Töreni”nde kamuoyuyla paylaşılacak.

Programa katılan teknoloji kullanıcıları, 1.600’e yaklaşan kayıtlı teknoloji tedarikçisi ve 2500’ü aşan takipçisi ile geniş bir ekosistem oluşturan TÜSİAD SD² Programı kapsamında, bu yıl açılan 9 dijital dönüşüm çağrısına geçmiş dönemlerdekinden de yüksek bir oranda toplam 195 çözüm önerisi geldi. Ön değerlendirmeyi geçen teknoloji tedarikçisi şirketler, teknoloji kullanıcıları yanı sıra farklı uzmanlar ve önemli ekosistem aktörleriyle STEP etkinliğinde bir araya geldi.

Etkinliğin açılış bölümünde, 2018 yılında hayata geçen programın üç yılda geldiği aşamayı ve edinilen deneyimi TÜSİAD SD² Görev Gücü Başkanı Perihan İnci katılımcılarla paylaştı. İnci konuşmasında “2018’de yola çıkarken amacımız teknoloji kullanıcısı ile teknoloji tedarikçisi şirketleri buluşturarak hayata geçen başarılı projeler oluşturmak; bu şekilde yeni başlayanlara ilham vermek ve dijital dönüşümün ivmesine katkı sağlamaktı. Bugün üçüncü dönemimizi gerçekleştirirken bu amacımıza ulaştığımızı görüyor ve gurur duyuyoruz.” dedi. TÜSİAD’ın sanayi politikaları çerçevesinde dijital dönüşüme bakışını ve çalışmalarını aktaran TÜSİAD Başkan Yardımcısı ve Sanayi Politikaları Yuvarlak Masa Başkanı Bahadır Balkır, konuşmasında TÜSİAD’ın marka projelerinden biri olan SD² Programı’nın TÜSİAD’ın çatısı altında sanayinin dijital dönüşümü ile ilgili bu zamana kadar yapılan çalışmaları tamamlayıcı nitelikte olduğunu vurguladı. Balkır programın üç senede büyük bir ağa ulaşmasının en önemli nedenlerinden birinin de diğer çalışmalarda ortaya konan ihtiyaçlara somut çözümlerle katkı sağlayacak şekilde tasarlanması olduğuna değindi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, dijitalleşme dinamikleri ile gelecek dönem uygulamaya geçecek olan TÜSİAD SD² Dijital Platform modelini katılımcılarla paylaşırken, açılış oturumuna katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır ise ülkemizin sanayi politikası içinde dijital dönüşümün yeri ve bu alandaki kamu desteklerinin perspektifine dair görüşlerini dile getirdi.

“TÜSİAD SD² Dijital Platformu ile daha fazla çözüm arayışına aracılık yapmak istiyoruz”

Simone Kaslowski konuşmasında; “Normalleşme sürecinde fırsatları, riskleri doğru okumalıyız; ekonomik ve yapısal öngörülebilirliği artırarak yatırım ortamını cesaretlendirmeliyiz. Ülkemizin cazibe merkezi olabileceği alanları güçlü bir şekilde inşa etmeye odaklanmalıyız. Bu hedefe yönelik tüm aşamalarda da ekonomi ve ticaret gündeminin artık ayrılmaz birer maddesi olan dijitalleşme ve iklim değişikliği ile mücadele konularını içselleştirmeliyiz.

Dijital dönüşümün tüm sektörlerde, tüm ölçeklerde sağlıklı temellerle oluşturulması yönünde bütüncül ve kararlı adımlarla katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Birçok farklı proje ve etkinlik ile yoğun bir mesaiyi bu alana vakfediyoruz.

Üçüncü senesindeki TÜSİAD SD² Programı’nda geldiğimiz aşama bu yoldaki heyecanımızı daha da körüklüyor. Pilot bir proje olarak başlattığımız TÜSİAD SD² bugün çok güçlü bir ekosistem yarattı. Program sürecinde aldığımız değerlendirmeler, dönüşümün ihtiyaçları doğrultusunda bizi daha ileri adımlar atma yönünde de cesaretlendirdi. Bugün sizlerle bilgisini paylaştığımız ve gelecek dönemde hayata geçireceğimiz TÜSİAD SD² Dijital Platformu ile daha fazla çözüm arayışına aracılık yapmak istiyoruz. Teknoloji tedarikçisi ağımızı genişletirken ürün ve hizmetlerini daha da görünür kılacak bir altyapı oluşturmaya çalışıyoruz. Dijital dönüşüm ekosisteminin farklı paydaşlarının aktif bir şekilde yer alabileceği bir platform hedefliyoruz” dedi.

STEP etkinliği kapsamında tüm gün, alanında uzman isimlerin konuşmacı ve panelist olarak yer aldıkları; teknoloji tedarikçilerinin “hızlı networking” imkanı buldukları TÜSİAD SD² Programı’nın destekçileri Vodafone Business (Altın Sponsor), Gün+ Partners Avukatlık Bürosu (Hukuki Destek Paydaşı), Inventram (Gümüş Sponsor); STEP çözüm ortağı Medianova ve panel oturum destekçileri Digiterra, EY Türkiye, Microsoft Türkiye ve SabancıDx’ dir.

Program, günün sonunda TÜSİAD SD² STEP 2020 eşleşme sonuçlarının ilanı ile sona erdi.

Sayılarla TÜSİAD SD² Programı STEP 2020 Etkinliği

• Teknoloji kullanıcısı şirket sayısı: 8
  • 9 çağrı için çözüm yükleyen teknoloji tedarikçisi sayısı: 195
  • Ön eleme sonrasında STEP’e davet edilen kısa listedeki tedarikçi sayısı: 83
  • Panelist ve konuşmacı sayısı: 33
  • STEP etkinliği 1000 civarında izleyiciye ulaştı.
  • Teknoloji tedarikçileri ve kullanıcıları arasında toplamda 492 görüşme gerçekleşti. (73 eşleşme görüşmesi, 419 networking görüşmesi)

Eşleşmeler:

• Brisa ve Skysens
  • Dalgakıran ve Armolis
  • DHL ve Arute Solutions
  • Enka ve Hareket Kontrol Servis Merkezi
  • Erkurt Holding ve M.B.İ.S.
  • Esan (Arama Çağrısı) ve Organon Analytics
  • Esan (Enerji Çağrısı) ve Reengen
  • Kordsa ve Intenseye
  • Siemens ve Simsoft

TÜSİAD SD²HAKKINDA

TÜSİAD SD², sanayinin dijital dönüşümü sürecinin güçlendirilmesi ve dijital teknoloji tedarikçisi ekosisteminin desteklenmesi hedefi ile: üretim süreçlerinde dijital teknolojiyi kullananlar ile dijital teknolojik çözüm sağlayanları buluşturuyor; dijital teknoloji tedarikçi kapasitesinin tanıtılmasını ve teknoloji üretimini destekliyor; dijital teknoloji dönüşüm planlamaları için ilham olacak iyi uygulama örneklerini ortaya koyuyor. Mikro, küçük ve orta ölçekli dijital teknoloji tedarikçilerine yönelik kurgulanan TÜSİAD SD², çalışan prototipi olan teknoloji sağlayıcılarının müşteri doğrulamalarını yapma süreçlerine de önemli katkı sağlıyor.