“AB Perspektifiyle Türkiye-Fransa İlişkilerinin Güçlendirilmesi İçin Yol Haritası”

29 Eyl 2017

26 Eylül Salı günü “AB Perspektifiyle Türkiye-Fransa İlişkilerinin Güçlendirilmesi için Yol Haritası” başlıklı yuvarlak masa toplantısı Brüksel’de gerçekleştirildi.

Institut du Bosphore (Paris Bosphorus Institute) ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Forumu tarafından düzenlenen etkinliğe, TÜSİAD Avrupa Birliği Temsilciliği ev sahipliği yaptı.

Toplantının açılış konuşmaları Avrupa Parlamentosu üyesi, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ve Fransa Senatosu eski Genel Sekreteri, Fransa Anayasacılar Derneği Başkan Yardımcısı ve Institut du Bosphore Bilim Kurulu Üyesi Alain Delcamp, moderatörlüğü ise Institut du Bosphore Direktörü Didem Bora tarafından gerçekleştirildi. AB kurumları ve düşünce kuruluşlarından politika oluşturucular ve fikir önderleri ile gerçekleştirilen toplantıda AB-Türkiye ilişkilerinin üyelik perspektifi korunarak sürdürülmesinin önemi vurgulandı.

Tarafların önümüzdeki dönemde yapıcı bir yaklaşım ve söylem benimsemesi gerektiği kaydedilerek; entegrasyonun derinleştirilebileceği somut politika alanlarına odaklanılması gerektiği yinelendi. Bu yönde en önemli araç olduğu tespit edilen Gümrük Birliği’nin modernizasyonu sürecinin siyasi gerilimlerin aşılarak, başlatılması fikri ağırlıklı olarak destek gördü. Göç, terörle mücadele ve enerji gibi stratejik alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi çağrısı yapıldı. Güvenlik ve özgürlük dengesini geliştiren bir Türkiye'nin Avrupa'nın geleceğine önemli katkı sağlayacağı dile getirildi. AB kurum ve ülkeleri AB’nin geleceğini tasarlarken, Türkiye’nin demokratikleşme ve hukukun üstünlüğü öncelikli alanlar olmak üzere reform çalışmalarına yeniden hız kazandırması gerektiği belirtildi. Sivil toplum kuruluşlarının bu süreçlere etkin katılımının önemi vurgulandı.